Tłuszcze sprawdzian zasady żywienia




Tematyka - tłuszcze.Katalog Joanna Kunysz, 2011-05-23 Kraczkowa Zawodowe, Sprawdziany i testy Sprawdzian, zasady żywienia, składniki mineralne, witaminy i równowaga kwasowo-zasadaowaNajlepszym tłuszczem w diecie jest łyżka oleju roślinnego.. 18/12/2013 Inne, Tłuszcze.. Składniki odżywcze można podzielić na 3 grupy: składniki budulcowe, energetyczne i regulujące.. Zróżnicowana temperatura topnienia wahająca sięw granicach 155 - 200°C.. Wykorzystywana w b) 50-65% dziennego zapotrzebowania na energię.. „Poznajemy tłuszcze" Grupa A i B, plik: klasowka-9-poznajemy-tluszcze-grupa-a-i-b.pdf (application/pdf) Chemia Nowej EryTłuszcze są głównym źródłem energii - 1 gram tłuszczu dostarcza 9 kcal.. Należy ją spożyć na surowo jako dodatek do surówki lub gotowanych warzyw, ponieważ tłuszcze wielonienascycone są mało odporne na działanie wysokich temperatur i nie należy używać ich do smażenia, podczas którego mogą przekształcić się w szkodliwe związki.Do tłuszczów widocznych zaliczamy tłuszcze dodawane do pożywienia, m.in. masło, smalec, oleje i margaryny.. Część 2 (REA) Kwalifikacja T.15 Organizacja produkcji gastronomicznej (REA) Kwalifikacja T.15 Usługi gastronomiczne (REA) Kwalifikacja T.15.. Światową organizacją, zajmującą się sprawami żywności i żywienia, jest: a) WHO, b) WTO, c) FAO.. Według zalecanych norm, ilość -spożywanego tłuszczu powinna pokrywać 30 - Źródłami tłuszczu zwierzęcego (oprócz tłuszczów jadalnych: masła, smalcu, słoniny itp.) są mięso i wędliny, ryby, jaja oraz produkty mleczne.2..

Zasady żywienia.

Zapotrzebowanie człowieka na tłuszcz jako składnik pokarmowy jest zależne od rodzaju wykonywanej pracy, wieku, płci.. Słyszymy zwykle o nim w kontekście chorób serca, udarów, miażdżycy.. bogumila.wysocka_26011.. Przykładem tłuszczu otrzymanego w wyniku utwardzania jest: masło kakaowe oliwa z oliwek smalec margaryna: 11.. Jako dietetyk często układam diety .Tłuszcze roślinne otrzymuje się z nasion lub owoców roślin oleistych, tłuszcze zwierzęce zaś z tkanek lub mleka zwierząt lądowych oraz z tkanek zwierząt morskich.. a) 80-90% dziennego zapotrzebowania na energię.. Archiwum; Ciasteczka; Prawa autorskie; O mnie; Kontakt; Category Archives: Tłuszcze Cholesterol.. Nie dosalaj potraw, nie jedz słonych przekąsek i produktów typu fast food.9 Spis treści Woda i elektrolity Mriosław Jarosz, Ewa rychlki, luc Jan szponar, rEgnia wiErzEJska Woda.238 Sód.245 Potas.250 Chlor.254 Piśmiennictwo.256 Zalecenia dotyczące żywienia i aktywności fizycznej Mriosław Jarosz, katarzyna wolncika, iwona saJór, rEgnia wiErzEJska Zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży.Instytut Żywności i Żywienia Warszawa 2008 ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY ORAZ WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE ZDROWEGO STYLU ŻYCIA Redaktor: prof. dr hab. n. med..

Uwaga na tłuszcze trans.

O ile ilość tłuszczów pochodzenia zwierzęcego i cholesterolu rzeczywiście warto mieć pod kontrolą, o tyle już spożywanie tłuszczów roślinnych i ryb jest korzystne dla naszego zdrowia.Ich źródłem są oleje roślinne: sojowy, z zarodków pszenicy, lniany, oliwa z oliwek, ale również tłuszcze ryb i ssaków morskich.. Tłuszcze są także źródłem kwasów tłuszczowych, w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a także witamin A, D, E, K. Szczególnie ważne w żywieniu dzieci i młodzieży są kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 i omega 6, wykazujące między innymi działanie przeciwmiażdżycowe .Jedz chude mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych oraz wybieraj tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych.. Polepszenie pamięci, koncentracji, a nawet lepsze samopoczucie w szarudze jesiennej i w czasie krótkich dni zimowych to zysk jaki uzyskujemy z seryny - aminokwasu, który organizm sam potrafi syntezować, ale który również dostarczamy sobie wraz z urozmaiconą dietą.Odżywiaj się regularnie, wybieraj produkty jak najmniej przetworzone, jedz jak najwięcej warzyw, a owoce w dwóch porcjach dziennie, ogranicz spożycie węglowodanów - to najważniejsze zalecenia dietetyków dotyczące zdrowego żywienia..

Od tej zasady są jednak pewne odstępstwa.

d) 10-15% dziennego zapotrzebowania na energię.. Mirosław Jarosz NARODOWY PROGRAM ZAPOBIEGANIA NADWADZE I OTYŁOŚCI ORAZ PRZEWLEKŁYM CHOROBOM NIEZAKAŹNYM POPRZEZ POPRAWĘ ŻYWIENIA I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ 2007-2011Na cenzurowanym.. Nie spożywaj słodkich napojów oraz słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).. Te ostatnie dzielą się na .Test Poznajemy tłuszcze, podrozdział podręcznika Chemia Nowej Ery dla Klasa III.. Część 2 (REA) Kwalifikacja T.10 Usługi kelnerskie (REA .Klasówka 9.. Przygotuj się do klasówki i sprawdzianu.Tłuszcze są zawarte w mięsie, wędlinie, maśle, a także w produktach pochodzenia roślinnego, np. w orzechach włoskich i laskowych..

Ogrzewajac tłuszcze z wodorotlenkiem sodu, otrzymuje sie:Zasady żywienia.

Wyróżniamy następujące grupy kwasów tłuszczowych: nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone.. b) mięso i drob.. Część 1 (REA) Kwalifikacja T.6.. Tłuszcze naturalne dzieli sie na: otrzymane z materii ożywionej i nieożywionej pochodzenia roslinnego i zwierzecego lotne i ciekłe lipidy i tłuszcze właściwe: 10. c) 25-30% dziennego zapotrzebowania na energię.. Najważniejszymi składnikami tłuszczów pożywienia są kwasy tłuszczowe.. Zasady żywienia.. Produkty zawierające białko niepełnowartościowe to: a) suche nasiona roślin strączkowych.. ZALECANA DAWKA Według zasad fizjologii żywienia udział tłuszczu całkowitego (widocznego i niewidocznego) powinien stanowić 25-30% ogólnej wartości energetycznej dobowego pożywienia.Tłuszcze nasycone - lipidy, w których występują reszty kwasów tłuszczowych posiadających w łańcuchu wyłącznie wiązania pojedyncze.. Występują głównie w organizmach zwierzęcych.. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem.. Ilość tłuszczu w diecie odchudzającej jest ściśle określona.Tłuszcze Zalecana ilość białka w diecie 20 -35 % energii 1g tłuszczu ~ 9 kcal Węglowodany Zalecana ilość białka w diecie 50 -70 % energii 1g węglowodanów ~ 4 kcal Dzieci 1-3 lat 1240 kcal -100% x kcal -10% x = 124 kcal Dzieci 4-6 lat 1240 kcal -100% x kcal -15% x = 186 kcal Dzieci 1-3 lat 1240 kcal -100% x kcal -20% x = 248 kcalZasady żywienia różnych grup wiekowych - sprawdzian.. c) mleko .Tłuszcze w żywieniu człowieka Wywiad z prof. dr hab. med.. by bogumila.wysocka_26011.2.. Tłuszcze pokrywają.. Cholesterol to składnik o którym większość ludzi myśli, że jest całkowicie zbędny.. Zdrowe odżywianie w świadomości większości osób to dieta z niską zawartością tłuszczu, bez wieprzowiny, słodyczy i .Unikaj nadmiernych ilości tłuszczu i cholesterolu..



Komentarze

Brak komentarzy.


Regulamin | Kontakt